Pasta daktylowo – kakaowa. Czekolada daktylowa.

IMG_20150303_094137

Kiedy znalazłam przepis na czekoladę daktylową na blogu http://www.jadlonomia.com od razu wiedziałam że ją zrobię. Jest idealna w smaku, lekko słodka z wyczuwalną nutą kakao a do tego zdrowa. Świetnie nadaje się do jedzenia łyżeczką, na kanapki, do ciast, przekładania wafli itp.

Składniki:
100 g suszonych daktyli
50 ml mleczka kokosowego ( ja użyłam swojego domowego)
3 płaskie łyżki kakao bez cukru
szczypta soli

Daktyle przełożyć do miseczki i zalać letnią przegotowaną wodą. Odstawić na kilka godzin ( u mnie stały całą noc). Następnie dobrze odsączyć na sitku. Przełożyć do pojemnika od blendera i dobrze zmiksować. Dodać pozostałe składniki i miksować do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce. Smacznego.
IMG_20150303_094236

Kilka informacji o daktylach pobranych ze strony http://pl.m.wikipedia.org/wiki/Daktyle

Daktyle – owoce daktylowca właściwego (Phoenix dactylifera). Są to pestkowce o długości do 7 cm. Mają konsystencję mięsisto-mazistą, są słodkie i zawierają w środku jedną pestkę. Wyróżnia się dwa ich rodzaje:

miękkie – po wyciśnięciu uzyskuje się z nich sok zwany „miodem palmowym”, z którego wytwarza się bardzo odżywczy „chleb daktylowy”.
twarde – o dużej zawartości skrobi; zjadane na surowo lub mielone na mąkę, z której po dodaniu mąki jęczmiennej wypieka się tzw. „chleb pustyni”.

Daktyle są owocami jadalnymi, zarówno po przetworzeniu, jak i na surowo. W Polsce dostępne są głównie daktyle suszone. Używane są jako przekąska lub dodatek do słodyczy, budyniów, ciast. Zawierają ponad 50% cukrów, błonnik, witaminy: A, B1, C, B2, sole mineralne. Cukry występujące w daktylach to cukry proste, czyli bardzo łatwostrawne, dające energię w krótkim czasie po spożyciu. Przy tym wartość energetyczna daktyli jest większa niż w tej samej ilości mięsa wołowego, kurczaka, chleba czy ryżu. Z tego względu polecane są przy dużym wysiłku fizycznym.

Daktyle mają również własności lecznicze. Dzięki dużej zawartości dezoksyoksydantów wzmacniają odporność organizmu na choroby. Dzięki zawartości wapnia, zmniejszają podatność na osteoporozę i łagodzą dolegliwości związane z menopauzą.

Dodaj komentarz