Babka jogurtowa.

IMG_20150228_072158

Babka jogurtowa to moja ulubiona. Jest idealnie wilgotna i delikatna w smaku. Przepis znalazłam dawno temu w necie, nawet nie pamiętam z jakiej strony i wprowadziłam swoje zmiany. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu. Można do niego dodać owoce, rodzynki lub inne bakalie. Polecam spróbować.

Składniki:
200 ml jogurtu naturalnego
200 ml oleju
300 ml cukru
4 jajka
1 łyżka cukru waniliowego
600 ml mąki tortowej
1 proszek do pieczenia na 0,5 kg mąki
opcjonalnie 150 ml owoców

cukier puder do posypania lub lukier

Do miski wbijamy jajka i dodajemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy mikserem na najwyższych obrotach około 7 minut. Następnie mieszając dodajemy powoli jogurt, olej i mieszamy 1-2 minuty. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy krótko. Jeżeli chcemy to dodajemy owoce lub bakalie i mieszamy łyżką. Przekładamy do keksówki wyłożonej folią aluminową i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez około 1 godzinę, w temperaturz 175° termoobieg ( do tzw suchego patyczka). Letnią babkę wylmujemy z formy i zdejmujemy folię. Wystudzoną lukrujemy lub posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
IMG_20150228_072250

Dodaj komentarz