Drożdżowy chlebek z salami i serem.

IMG_20150309_182746
Szukałam pomysłu na aromatyczny chlebek pasujący do lekkich sałatek wiosennych. Przepis znalazłam na stronie http://www.mojepasjekrakow.blogspot.com. Jest idealny, łatwy w przygotowaniu. Świetnie nadaje się do sałatek, jak i do barszczu. Idealny jako przekąska do szkoły , pracy i na wycieczkę. Polecam.

Składniki:
250 g mąki
10 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
2 żółtka
50 g rozpuszczonego masła
150 ml letniego mleka

opcjonalnie- 1 jajko roztrzepane do posmarowania + gruba sól morska do posypania

Składniki na farsz:
8 plastrów salami (dużych)
8 plastrów sera
2 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki bazyli

Z drożdży , cukru i 3 łyżek mleka robimy rozczyn. Odstawiamy na 15 minut. Wszystkie pozostałe składniki przekładamy do miski, dodajemy rozczyn i dobrze wyrabiamy ( mikserem około 5 minut). Odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2 godziny ( do podwojenia objętości). Po tym czasie zagniatamy ciasto i wykładamy na stolnicę. Jeżeli jest taka potrzeba to podsypujemy mąką ( ja nie musiałam). Wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 40 x 20 cm. Na ciasto kładziemy najpierw 1/2 sera, plastry salami, ketchup, 1/2 sera. Posypujemy bazylią.
IMG_20150309_121330

Zwijamy w rulon.
IMG_20150309_121410
Następnie rulon kroimy na 3 długie pasy.
IMG_20150309_121505
Pasy splatamy w luźny warkocz i przenosimy do keksówki wyłożonej papierem lub wysmarowanej masłem o wymiarach 30×12.
IMG_20150309_121753
Smarujemy jajkiem i posypujemy solą. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz. Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°. Pieczemy 20-25 minut. Wyjmujemy i zjadamy na gorąco, lub na zimno. Smacznego.

IMG_20150309_140444

IMG_20150309_185024

2 myśli w temacie “Drożdżowy chlebek z salami i serem.

Dodaj komentarz