Krem kokosowy. Masa kokosowa.

IMG_20150129_104946
IMG_20150129_113214
W końcu przyszedł czas na zrobienie masy kokosowej. Nie spodziewałam się, że jest to takie proste, a potrzebne są aż dwa składniki i urządzenie typu blender. Masa jest pyszna. Idealnie pasuje do kanapek, naleśników, kremów do ciast i do jedzenia łyżeczką. I właśnie w ten ostatni sposób została zjedzona przez dzieci moja pierwsza masa kokosowa. Przepis znalazłam kiedyś na blogu http://www.olgasmile.com. Czytając go nie myślałam , że taki prosty krem może być taki pyszny. Warto spróbować.

Składniki:
200 g wiórek kokosowych
2 łyżki cukru pudru trzcinowego

Wiórki wsypać do wysokiego pojemnika i miksować blenderem około 5 minut ( jeżeli jest taka potrzeba należy robić przerwy, żeby blender za mocno się nie nagrzał- grozi przepaleniem) na jednolitą, kleistą masę. Kiedy uzyskamy już gładki krem kokosowy dosypujemy cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę do słoika i przechowujemy w szafce, ponieważ w lodówce zrobi sie twardy i będą problemy ze smarowaniem. Smacznego. Idealny do naleśników z serwatki.
IMG_20150129_105001
IMG_20150129_104934
IMG_20150127_173644

Dodaj komentarz