Chleb bez wyrabiania – wilgotny z chrupiącą skórką , na zakwasie.

IMG_20150107_205905

Dziś pieczywo bez wyrabiania. Łatwe do zrobienia , super wilgotne z bardzo chrupiącą skórką. Chleb pszenny pieczony jest na zakwasie żytnim razowym. Przepis znaleziony na http://www.moja-piekarnia.pl Bardzo polecam.

Składniki:
90 g zakwasu żytniego
440 g mąki pszennej typ 650
280 g letniej wody
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki wkładamy do miski i mieszamy tylko do momentu połącznia. Miskę przykrywamy szczelnie folią i odstawiamy na 9-12 godzin. Następnie ciasto składamy lub mieszamy i odstawiamy na 30 minut przykryte folią. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Po drugim składaniu i odczekaniu 30 minut ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem , przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 50° i wyłączonego. Zostawiamy chleb do wyrośnięcia , czyli około 2-3 godzin. Następnie wyjmujemy chleb i piekarnik nagrzewamy do temperatury 220° , wrzucamy na dno piekarnika kilka kostek lodu i wstawiamy chleb ( już bez foli). Pieczemy około 40 minut. Upieczony chleb postukany od spodu wydaje głuchy dźwięk. Studzimy na kratce. Chleby na zakwasie spożywamy po wystygnię ciu. Smacznego.
IMG_20150107_205822
IMG_20150107_205905

Dodaj komentarz